- Sinds 2007 woont tekstschrijver André Gussekloo op de Canarische Eilanden – en bezocht hij alle eilanden.
- Voor Business Insider benoemt hij 10 goede redenen om naar de Canarische Eilanden te verhuizen.
- De eilanden trekken niet alleen overwinteraars, maar ook digitale nomaden en surfers
- Lees ook: De 10 beste landen om te wonen en werken, volgens expats
In 2007 zei ik Nederland vaarwel en verhuisde ik naar Spanje. Na zes jaar op Gran Canaria en elf jaar op Lanzarote, ben ik in een goede positie om de balans op te maken.
Waarom zou je, net als ik, op de Canarische Eilanden willen wonen? Ik geef je 10 goede redenen.
1. Subtropisch klimaat
De hoofdreden om hier te gaan wonen is, je raadt het al, het weer. De zuidelijke ligging, voor de kust van Marokko, combineert met de koude oceaanstroming tot een subtropisch klimaat.
Met dagtemperaturen rond de 20 graden in de winter en tegen de 30 graden in de zomer, is het hier nooit te koud en nooit te warm. En waar Nederland gemiddeld 1.500 zonuren per jaar heeft, schijnt de zon op de Canarische Eilanden jaarlijks 2.700 uur.
2. Adembenemende natuur
Elk van de zeven hoofdeilanden is uniek. Van de besneeuwde Teide op Tenerife en de verlaten stranden op Fuerteventura tot de dampende regenwouden van La Gomera: je vindt hier een grote variëteit aan landschappen en je pakt zó de ferry naar een ander eiland.
De vele natuurparken puilen uit van de endemische flora en fauna, terwijl de kristalheldere zee perfect is voor snorkelen en duiken.
3. Geniet van het buitenleven
Geen zin om te hardlopen omdat het te koud is? Niet naar buiten kunnen omdat de Buienradar een donkerblauwe vlek vertoont? Problemen die je op de Canarische Eilanden niet hebt, vanwege het zachte klimaat.
Hier kun je het hele jaar van de buitenlucht genieten, of je nu van tuinieren, fietsen, hardlopen of surfen houdt.
4. Spaans is goed te leren
Gelukkig is het makkelijk om je talenkennis voorbij ‘dos cervezas, por favor’ te tillen. Spaans is goed te leren met bijvoorbeeld twee keer per week een taalles gedurende de eerste drie maanden. Je zult zien dat je al gauw mee kunt discussiëren over de koninklijke schandalen en de laatste speelrondes in La Liga.
5. Sterke expatgemeenschap
Al had Spaans leren en integreren voor mij altijd de voorkeur, er gaat af en toe niets boven een avondje slap Nederlands brullen. En zelfs in het Engels krijg ik sommige dingen nog beter verwoord dan in het Spaans.
Op de Canarische Eilanden zijn er gelukkig genoeg expats en digitale nomaden waarmee je je Nederlands of Engels op peil kunt houden. Dat praat, vooral tijdens de beginperiode, een stuk makkelijker.
6. Gezelliger dan Nederland
Een gewaagde claim, ik weet het, want ‘gezellig’ is immers een Nederlands woord. Daarom zeg ik het onder voorbehoud. Je wordt in Spanje niet zo gauw bij iemand thuis uitgenodigd. Hier geen koffiekransjes met gebak op schoot, maar wel uitgebreid lunchen op een terras en biertjes drinken na een potje pádel. Het idee van gezelligheid is hier gewoon anders.
In Nederland moet je bijna wekenlang vooruit plannen om een gaatje in iemands agenda te vinden. Dat heeft er ook mee te maken dat vriendengroepen veel meer gesloten zijn: “Nee, sorry, ik heb al met iemand afgesproken.”
In Spanje is dat juist een goed excuus om nieuwe mensen te leren kennen. “Ik heb al met iemand afgesproken, maar kom gewoon óók!” Want hoe meer zielen, hoe meer vreugd. In Spanje nemen bekenden ook uitgebreid de tijd als ze elkaar tegenkomen op straat.
7. Rustiger levensritme
Dat mensen de tijd voor elkaar nemen, levert natuurlijk ook frustraties op. Lang niet iedereen komt op tijd. De bus kan wat later vertrekken, je loodgieter kan opeens verhinderd zijn, en je Amazon-bestelling kan wekenlang door de douane gegijzeld zijn.
Maar je weet wat ze zeggen: if you can’t beat them, join them. Geniet van heerlijke siësta’s, dompel je onder in een rijkdom aan feestdagen en schakel een tandje terug voor een stressvrij leven.
8. Prima bereikbaar
Het voordeel van wonen op een toeristische bestemming is dat de verbindingen uitstekend zijn. Elk van de zeven eilanden heeft een internationaal vliegveld, vaak met rechtstreekse vluchten naar Nederland – een trip die ongeveer 4,5 uur duurt. Momenteel onderhouden Transavia, TUI, Easyjet en Ryanair verbindingen tussen de Canarische Eilanden en Nederland.
9. Goedkoper levensonderhoud
In Spanje pakt het leven goedkoper uit dan in Nederland, vooral door de lagere salarissen. Dat merk je bijvoorbeeld als je een hapje of drankje buiten de deur doet – zeer betaalbaar! En al zijn de huurprijzen de laatste jaren flink gestegen, je kunt zeker nog appartementjes voor 600 euro of minder per maand huren.
Volgens gebruikers van Numbeo is het levensonderhoud in de hoofdstad van Tenerife 47 procent goedkoper dan in Nederland. En Expatistan ziet dat het leven in de hoofdstad van Gran Canaria 69 procent goedkoper is dan wonen in Utrecht.
10. Gunstig belastingklimaat
De lagere prijzen komen ook deels door de lagere btw. Waar die in Nederland in veel gevallen 21 procent bedraagt, komt de variant op de Canarische Eilanden, genaamd IGIC, maar op 7 procent.
Ook zijn er meer belastingschijven bij de inkomstenbelasting die lagere belastingtarieven hebben. Dat kan je jaarlijks duizenden euro’s aan belasting schelen. Aardig is bovendien is de subsidie die je krijgt als je je op de Canarische Eilanden vestigt: 75 procent korting op vluchten en boottochten tussen de eilanden en naar het Spaanse vasteland. Tel uit je winst!
André Gussekloo woont sinds 2007 op de Canarische Eilanden. Hij is tekstschrijver, verhuurt vakantieappartementen en omarmt de traditie van de siësta.